Plan dnia

Czas trwania

Pora podejmowanych działań Działania edukacyjno-wychowawcze podejmowane w ciągu dnia
1 h 7.00-8.00 Schodzenie się dzieci do przedszkola. Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci.
10 min 8.00 – 8.10 Czynności samoobsługowe – porządkowanie sali po zabawie.
10 min 8.10-8.20 Zabawy integrujące grupę. Ćwiczenia ogólnorozwojowe (np. rozwijające percepcję wzrokową i słuchową, grafomotorykę, itp.). Rozmowy kierowane na tematy zgodne
z zainteresowaniami dzieci. 
10 min 8.20-8.30 Gimnastyka poranna.
  8.30  Czynności higieniczne przed śniadaniem, służące kształtowaniu umiejętności samodzielnego korzystania z toalety oraz dbałości o odpowiednią higienę osobistą.
30 min Śniadanie.
  9.00 Czynności higieniczne po śniadaniu…(jw.)
1 h 9.00 – 9.45 Realizacja zadań edukacyjnych poprzez zajęcia z całą grupą oraz zajęcia dodatkowe.
40min 9.45 – 10.25 Zabawy dowolne służące realizacji pomysłów dzieci.
10 min 10.25 – 10.35 Czynności samoobsługowe – porządkowanie sali po zabawie.
10 min 10.35 – 10.45 Czynności samoobsługowe służące kształtowaniu samodzielnego zakładania odzieży wierzchniej itp.
> 1h 10.45 – 11.50 Spacery, zabawy dowolne na placu przedszkolnym wg propozycji dzieci.
10 min 11.50 – 12.00 Czynności samoobsługowe służące samodzielnemu rozbieraniu odzieży wierzchniej itp.
  12.00 Czynności higieniczne przed obiadem, służące kształtowaniu umiejętności samodzielnego korzystania z toalety oraz dbałości o odpowiednią higienę osobistą.
30 min Obiad.
  12.30 Czynności higieniczne po obiedzie, służące kształtowaniu umiejętności samodzielnego dbania o higienę jamy ustnej.
> 1h 12.30 – 15.00

Maluszki - leżakowanie – relaksacja.Grupy starsze – relaksacja przy muzyce klasycznej lub bajkowych słuchowiskach

Zajęcia dodatkowe/zabawy dowolne/wyjście do ogrodu

  15.00 Czynności higieniczne przed posiłkiem, służące kształtowaniu umiejętności samodzielnego korzystania z toalety oraz dbałości o odpowiednią higienę osobistą.
30 min Podwieczorek.
  15.30 Czynności higieniczne po posiłku…(jw.)
30 min 15.30 – 16.00 Ćwiczenia indywidualne z dziećmi, dostosowane do ich możliwości. Słuchanie opowiadań nauczyciela na podstawie literatury dziecięcej (ewentualnie czytanie fragmentów książek), zabawy umożliwiające wyrażanie się dziecka przez sztukę, zabawy rozwijające umiejętności prospołeczne, itp.
>1h 16.00 – 16.50 Zabawy dowolne według zainteresowań dzieci.
10 min 10 min Czynności samoobsługowe- porządkowanie sali po zabawie.

 

 

 

 

 

 

kontakt z nami

Przedszkole Niepubliczne
Akademia Małych Odkrywców

ul. Legionów 99

Gdynia 81-472

tel. 502 673 733

dyrekcja@akademiamalychodkrywcow.pl

 

Facebook  Google+

nasza galeria
Projekt i wykonanie Odee.pl
a